• Pinkstergemeente De Wijnrank

De grootsheid van Jezus

Vaak als ik door de natuur wandel verbaas ik mij telkens weer over de creativiteit van hoe alles geschapen is terwijl ik mij bedenk dat dit alles uiteindelijk maar nog een afschaduwing is van wat het ooit geweest was vergeleken met het begin van de wereld, en hoe kapot en ver dit alles nu van dat mooie begin af staat wat God voor ons gemaakt had.

Mijn ouders gaven mij als kind tal van wetenschappelijke boeken voor kinderen waarin ik leerde dat bij het ontdekken en wetenschap er drie woorden van toepassing zijn: hoe, wat en waarom.

Naarmate ik ouder werd en verder las en in contact kwam met de evolutietheorie ontdekte ik dat van die principes steeds verder van af werd geweken.

De basis principes van het wetenschappelijk denken van hoe, wat en waarom werden vervangen bij de evolutietheorie door misschien, mogelijk en waarschijnlijk en als wetenschappelijk aanvaard zonder enige vorm van direct bewijs.

Hoe kan uit het niets iets ontstaan zijn door een onploffing? Eerst was er niets en dat is dan ontploft?

En dan zouden miljarden jaren ervoor nodig zijn geweest om van een eencellig organisme te evolueren naar een amphibie waaruit uiteindelijk de mens is voorgekomen na miljoenen jaren.

Er is een sprookje van een prinses die een kikker kust waaruit een prins tevoorschijn komt.

Volgens de evolutietheorie is dit echter geen sprookje maar pure wetenschap. Het enigste wat er nodig is, is een kus van miljoenen jaren waardoor de kikker de tijd heeft om te evolueren naar een mens. Maar volgens de Bijbel is de mens de kroon op God's schepping, Hij heeft ons gemaakt naar zijn beeld. Het menselijk lichaam is een wonder op zich vele malen complexer dan bijvoorbeeld de Nachtwacht van Rembrandt. Volgens de evolutietheorie zou de mens door een aaneenschakeling van processen zomaar zijn ontstaan. Een logische redenering die daaruit volgt zou zijn is dat je een doek en een paar potten verf in een ruimte gooit en die miljoenen jaren laat ronddraaien er uiteindelijk ook een Nachtwacht zou moeten ontstaan zonder dat die door Rembrandt is geschilderd. We spelen natuurlijk vals omdat we de evolutietheorie een beetje helpen door niet te wachten op een Big Bang die een paar potten verf en een doek doen ontstaan om het proces op gang te brengen...

Alles heeft een oorsprong. En die ligt in Jezus, de schepper van alles. Ik werd daar weer op gewezen toen ik een artikel las van de fotograaf Donald Jusa uit Indonesie die tal van close up foto's maakte van insecten. Nu ben ik geen grote fan van insecten maar stond toch verbaasd over het design en de detail die Jezus besteed had bij het ontwerpen van die dieren die je normaal gezien niet met het blote oog kan waarnemen met alle mooie vormen en kleuren. De detail die aan deze kleine diertjes besteed is geweest aan de ene kant en dan tegelijk de grootsheid van het heelal waaraan tal van fotografen hun tijd besteden zonder dat ze zich afvragen wie dit moois allemaal gemaakt heeft, verbaasd mij keer op keer. Hoe Jezus alle planeten hun toegekende plaats en tijd heeft gegeven, en dan de inspanningen die gedaan worden door de mens om er te raken. De Bijbel verteld ons dat er voor de mens geen excuus is omdat in de natuur het bewijs van God terug te vinden is. Vaak bedenk ik mij dan dat hoe mooi de complexe kunstwerken van een mens ook zijn, het eenvoudige in de natuur door God geschapen blijkt toch altijd mooier dan het werk van mensenhanden. En hoever God soms van ons lijkt te zijn, als we om ons heen kijken zien we Hem overal om ons door Zijn werken heen. (PH)

#Natuur

0 keer bekeken